VÁLTOZÁSOK A SZÁMLA ADATSZOLGÁLTATÁS TERÉN

A Pénzügyminisztérium újabb törvénycsomagot szavazott meg, melyben az egyik hangsúlyos változás a számlák adatszolgáltatásra vonatkozik. Míg jelenleg a 100.000 Ft ÁFA tartalmú számlákról kötelező adatot szolgáltatni az adóhatóság részére, úgy ez az értékhatár 2020. július 1-től hatályát veszíti.

A leírtakból adódó változás egyebek mellett minden olyan eseményt érinteni fog, amely belföldi adóalanyok között zajlik (belföldi áfaalany részére kerül kiállításra a számla) függetlenül attól, hogy mekkora összegű ÁFÁ-t tartalmaz.

Az adatszolgáltatási kör tovább fog bővülni az áfamentes és/vagy belföldi fordított adózású számlázásokkal. Akik ebbe a csoportba tartoznak, azok számára, fél év türelmi idő áll rendelkezésre ahhoz, hogy felkészíthessék működésüket a változásnak megfelelően – derül ki a Pénzügyminisztréium törvényjavaslatából.

Időben előre tekintve, 2020. december 31. után további, az adatszolgáltatáshoz kapcsolódó változás várható: Egyrészről a belföldi teljesítésű helyű számlákról, másrészről pedig a magánszemélyek részére kiállított számlákról is kötelező lesz az adatszolgáltatás.

További, a számlázást érintő fontos változások:

  • július 1-től a számlakibocsátásra vonatkozó tizenöt napos határidő módosul, nyolc napra fog csökkeni.
  • július 1-től az áfamentes események egy meghatározott körét számla, valamint nyugtaadási kötelezettség terheli – például magán-egészségügyi, oktatási szolgáltatás stb..

Mi a szabályozás célja?

  • A gazdaságban folyó verseny tisztaságának elősegítése, annak kontrollálása
  • Előzetes tervek alapján a 2021. évtől az adóhatóság képes lehet az áfabevallások előzetes elkészítésére

 

Készítette: Tóth Edina 2019.11.28.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.